Mag Ik Ivoor Ter Veiling Aanbieden?

Wanneer je een ivoren object wilt aanbieden, zul je een bewijs moeten leveren waaruit blijkt dat het om ivoor conform de Cites wetgeving gaat.
Zonder een dergelijk bewijs zal het kavel niet in een veiling geplaatst worden.

Op de website van de rijksoverheid wordt het volgende uitgelegd:

CITES en antiek
Oude voorwerpen die (deels) gemaakt zijn van CITES-soorten zorgen regelmatig voor onduidelijkheid. Wanneer zijn zij nu antiek? Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

 

Voor CITES worden voorwerpen als antiek aangemerkt, als aan alle volgende criteria wordt voldaan:

- de voorwerpen vóór 3 maart 1947 zijn gemaakt (d.w.z. 50 jaar voor de CITES-overeenkomst);

- de toestand grondig verschilt van de natuurlijke ruwe staat;

- de voorwerpen zijn gemaakt als juweel, decoratie, kunstvoorwerp, gebruiksvoorwerp of muziekinstrument; en

- er geen verder snijwerk, bewerking of afwerking nodig is.

 

Formeel moet dit naar tevredenheid van het CITES-bureau of handhavende instantie (zoals de NVWA) aangetoond kunnen worden. Maar hoe kun je dit aantonen? Wanneer is iets wel of juist niet antiek? Hieronder leggen we dit aan de hand van voorbeelden uit.

 

Aantoonbaar antiek
Door een taxatierapport van een (gecertificeerde) taxateur of antiekhandelaar te overleggen kunt u aantonen dat het voorwerp vóór 1947 is gemaakt. Ook originele aankoopbewijzen en gedateerde krantenartikelen, waarin de voorwerpen worden beschreven, kunnen gebruikt worden om de herkomst aan te tonen. Wanneer het gaat om voorwerpen van risicovolle soorten, zoals olifant, neushoorn en tijger, is het wenselijk om de verklaring door een onafhankelijke expert op te laten stellen. Het CITES-bureau kan bij twijfel ook zelf onderzoek laten doen.voor meer informatie kunt u op de volgende link klikken:
https://abonneren.rijksoverheid.nl

Was dit antwoord nuttig?

Meer hulp nodig??